zondag 10 november 2013

LIVRE: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween - Jonas JonassonAllan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.


Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt - zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. 


Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.
(bron: achterflap)


Ik heb in tijden niet zó gelachen om een boek. En niet een klein glimlachje, nee schaterlachen, terwijl de tranen over je wangen biggelen. De nuchterheid van Allan maakt dat je zo veel makkelijker naar de wereld om je heen gaat kijken. Ach, tentamen, doen we wel even! "Komt het dan komt het, en anders maar niet" is zijn mentaliteit.

Zelf ben ik heel erg gefascineerd door geschiedenis. Historisch gezien klopt er natuurlijk niets van dit verhaal, maar dat neemt niet weg dat je er wel degelijk iets van kan leren. Mijn twintigste-eeuwse geschiedenis is weer helemaal opgefrist, zonder dat ik het ook maar een moment door had.

Dit is zeker niet alleen een boek voor geschiedenis liefhebbers. Ook mensen die dol zijn op droge en nuchtere humor gaan gegarandeerd genieten van dit boek.

Cijfer: (8/10)

3 opmerkingen:

  1. Ziet er een leuk boek uit! Het is eens wat anders dan een roman. Hier ga ik zeker eens meer over opzoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaaa dit is echt zo'n leuk boek! :D Heb 'm een tijd geleden met heel veel plezier gelezen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Door de naam alleen al moest ik een beetje lachen. Dit lijkt me echt een heel leuk boek. Ik vind geschiedenis ook altijd erg interessant in boeken (als het niet de overhand heeft). Deze houd ik in gedachten!

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je lieve reactie! x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...