dinsdag 29 oktober 2013

Het Sauna Reglement

bron
Marcel en ik gaan, wanneer de kou zijn intrede doet in het land, altijd een aantal keer naar een subtropisch zwembad om even te genieten van het warme, klamme klimaat wat daar hangt. Van het weekend gingen we naar de Scheg in Deventer en toen we bij de kassa stonden viel mijn oog op het kopje "wellnesspakket". Doe die maar! Riep ik.

Jaccuzi, regendouche, Turks stoombad en verschillende sauna's waren acht uur lang tot onze beschikking. Zoals je begrijpt is er iets minder van het zwemmen gekomen. Nu ben ik wel een broekie als het gaat om sauna's en hoe je je daarbinnen moet gedragen. Gelukkig gedroeg ik me beter dan een reeks dertienjarige druktemaakertjes en heb ik een heerlijke ontspannen dag gehad. Maar pas toen ik thuis kwam werd ik nieuwsgierig. Waar zijn die verschillende sauna's nou precies goed voor  en hoe werkt zo'n sauna bezoekje eigenlijk?

Droge(land) Sauna
Dit is de Finse traditionele sauna en komt het meest voor. Temperatuur rond de 80/95 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 15%. Wanneer je de sauna betreed heeft je huid ongeveer een temperatuur van 30/34 graden Celsius. Na een paar minuten is dit al 41 graden Celsius waardoor de kern van je lichaam een graad wordt verhoogd. Een logische reactie is dat je gaat zweten om je lichaam weer te laten afkoelen, en door het zweten reinig je het lichaam.

Bio Sauna
Temperatuur rond de 65 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 40/60%. Zo'n sauna zal niet kouder voelen dan de droge sauna omdat elk waterdruppeltje zorgt voor een hoog watt gehalte dus deze sauna wordt juist extra warm (nerdtalk).

Turk Stoombad
Temperatuur rond de 45 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 100%. De invloed van het stoom en warmte op de huid zet de poriën open waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en de huid gereinigd. Meestal wordt er een aromatische olie toegevoegd. In de meeste gevallen is dat eucalyptes.

Infrarood Sauna
Verschilt en is zelf in te stellen. De infrarood zorgt ervoor dat de warmte rechtstreeks op je lichaam komt in plaats van in de lucht. Hierdoor is deze sauna ontzettend goed voor je spieren.

bron
Het reglement
Een aantal dingen moet je bij je hebben voor een dagje sauna's uitproberen namelijk; een handdoek (het liefst twee, want eentje moet je meenemen in de sauna), slippers, een flesje water en shampoo.

Wil je het volgens de regels doen, dan volg je een bepaald stappenplan:
1. Douchen: altijd hygiënisch natuurlijk;
2. Afdrogen: anders wordt het zweten tegengegaan;
3. 5/10 min warm voetenbad:  zo wordt je lichaam voorbereid op de sauna;
4. 5/15 min eerste sauna ronde;
5. 5/15 min koud luchtbad: je lichaam vraagt om zuurstof. Hiervoor kan je naar buiten of naar een luchtbad;
6. Koud afspoelen: ga onder de stortbak staan of onder de koude regendouche en koel daarna af in het dompelbad;
7. Eindig weer met een warm voetenbad om op temperatuur te komen en neem dan minimaal een kwartier rust.

Voordelen van zo'n sauna'tje op z'n tijd?
Goed voor je ademhaling en slijmvliezen. Heeft ook zeker baat voor astmatische mensen;
Goed voor je bloedvaten en bloeddruk. Helpt aderverkalking tegen te gaan;
Goed voor je stofwisseling;
Afvalstoffen worden uit je lijf onttrokken;
Je weerstand wordt beter;
Betere doorbloeding van je huid;
Goed voor de ontspanning van je spieren.

Gelukkig ben ik voor mijn volgende sauna bezoek goed voorbereid!

Kenden jullie het sauna reglement al?

5 opmerkingen:

  1. Altijd leuk zo eens lekker ontspannen. Zelf wist ik wel dat je op voorhand moest douchen en je afdrogen maar al de rest kende ik nog niet! Dus best een handig artikel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handig om te weten, ik wist al die verschillen niet zo goed eigenlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel leuk artikel! Ik ben nog nooit in de sauna geweest :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo heerlijk, ik ben dol op de sauna! Op mijn sportschool hebben we stoombad en een sauna, en ik ga wel eens een dagje naar de Thermen oid met mijn zus :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha! Ik vroeg me eigenlijk altijd al hetzelfde af, leuk artikel!

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je lieve reactie! x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...